Mystinen Lieksa-hanke

Mystinen Lieksa 1.1.2022 - 31.12.2023

 

Mystinen Lieksa -hanke on Lieksan 4H-yhdistyksen hallinnoima, Leader-rahoitteinen
kehittämishanke Lieksan alueella.

Mystinen Lieksa -hankkeen tarkoituksena on luoda erilaisia pakopelejä vuorovaikutus- ja ryhmätyöskentelytaitojen kehittämiseksi. Pakopelissä pelaajat ratkovat yhdessä tehtäviä tarinakehyksen sisällä. Tavoitteena on tietyssä ajassa ratkaista tehtävät ja löytää loppuratkaisu tarinalle. 

Hankkeessa on tarkoitus luoda kaksi eri aiheista pakohuonesalkkua sekä kaksi pakopelipakettia. Pakohuonesalkku on mukana kuljetettava ”perinteinen pakohuone” ja salkun sisältö suunnitellaan siten, että sen saa kätevästi toteutettua huoneeseen kuin huoneeseen. Pakohuonesalkun sisältämä peli vaatii myös peliohjaajan. Pakopelipaketti puolestaan on korteilla pelattava, varusteiltaan yksinkertaisempi versio, eikä vaadi peliohjaajaa.

Pelien osien rakentamiseen otetaan nuoret mukaan. Nuoret pääsevät testaamaan pelien osia ja tutustumaan erilaisiin tehtäviin jo suunnitteluvaiheessa. Heitä innostetaan myös rakentamaan itse omia pulmia, joista parhaimmat peli-ideat voivat päästä valmiiseen peliin.

Hankkeessa kehitettävät pakopelit voidaan viedä esimerkiksi kouluun lapsille ja nuorille selvitettäväksi. Pakopelejä voi käyttää ryhmäytymisen tukena ja pakopelien suorittamisessa voi järjestää myös kilpailun joukkueiden välille.

Pakopelit ovat myös aikuisten keskuudessa suosittuja ja pelien tarkoitus onkin, että ne ovat muunneltavissa myös aikuisille sopiviksi. Pelejä voi tulla pelaamaan koko perheen voimin.

Hankkeen tavoitteena on työllistää nuoria, jotka voivat pelauttaa valmiita pelipaketteja mm. syntymäpäivillä, yritysten kesken sekä ym. tapahtumissa.